Međunarodni folklorni festival „Kostovski“

Međunarodni folklorni festival „Kostovski“
Sve novosti
30.09.2024. Folklor i Tamburaši

Članovi Sloge, folkloraši, tamburaši i puhački orkestar krajem kolovoza gostovali su u Ohridu, R. Sjeverna Makedonija na Međunarodnom folklornom festivalu „Kostovski“.

Na put od 1000 km uputilo se pedesetak članova Sloge

Kako bi svoj rad prezentirali na Međunarodnom festivalu u Ohridu. Gostovanje u Ohridu nastavak je dugogodišnje suradnje s Folklornim ansamblom Filigrani iz Ohrida i njihovim voditeljem Ilcetom Gjoerskim. Putovanje u Ohrid bila je prilika i za upoznavanje ovog prekrasnog grada koji je pod zaštitom UNESCA još 1980. godine. Uz Ohrid članovi Sloge posjetili su i manastir u Svetom Naumu, a Ilce Gjoerski se kao licencirani vodič potrudio da Slogaši saznaju sve važne stvari o samom gradu, manastiru, Ohridskom jezeru, Crnom Drimu…  

Nastup na Festivalu krenuo je svečanim mimohodom kojeg je predvodio Puhački orkestar Nedelišće

Puhački orkestar je otvorio Festival svirkom koja se orila ulicama Ohrida. Folkloraši i tamburaši Sloge predstavili su se na pozornici s izvornim pjesmama i plesovima Međimurja pod nazivom Matekov splet, a u drugom izlazu s koreografijom Gradišćanskih Hrvata pod nazivom “Na toj vašoj placi”. Puhački orkestar za nastup je pripremio Daniel Đunđuš, folkloraše Ivana Hajdinjak, a tamburaše Miroslav Novak.

Slobodno vrijeme složna ekipa iskoristila je za kupanje i nezaobilazne fešte na kraju dana koje su potrajale duboku u noć. Zadnje večeri domaćini su pripremili zajedničko druženje uz prikaz djelića folklorne baštine svakog od društava koje je nastupalo na Festivalu.

Da raspoloženje bude još bolje uspjeli smo spojiti i proslavu rođendana Jasenke Štimec uz svirku puhačkog orkestra i tamburaša. Nakon četiri dana ispunjena svirkom, pjesmom, plesom i odličnim raspoloženjem Slogaši su puni pozitivnih dojmova krenuli put Međimurja, a svirke i plesa nije nedostajalo ni na autobusu. 

Utisak za kraj? Makedonijo vidimo se opet!

Koristimo kolačiće za optimizaciju vašeg korisničkog iskustva. Također dijelimo informacije o vašem korištenju naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici. Daljnjim korištenjem naše stranice pristajete na korištenje kolačića u skladu s našom Politikom privatnosti.

Prihvaćam