XVII. Smotru hrvatskog izvornog folklora „Silo na ognjištu“

XVII. Smotru hrvatskog izvornog folklora „Silo na ognjištu“
Sve novosti
18.08.2023. Folklor i Tamburaši

Poziv HKUD -a Fra Petar Bakula da na XVII. Smotru hrvatskog izvornog folklora „Silo na ognjištu“ budi u svakom folklorašu strast prema gostovanjima.

Donosimo odluku da spojimo gostovanje u Hercegovini s kupanjem na moru i odmah iznajmljujemo apartmane u Baškom polju. Put u Hercegovinu prolazi bez problema, osim što je granični prijelaz malo premalen za naš bus pa granicu prelazimo s ogrebotinama.

Suze, smijeh i noćenje uz skijalište

Poznato je da kamo god krenuli naći će te nekog svog, pa tako i nas poslije granice dočekuje sestra naše članice koja se udala u Hercegovinu i tamo živi već više od trideset godina. Zagrljaji, suze i smijeh izmjenjuju se na stajalištu gdje nas je dočekala obitelj, a naravno ništa nije prošlo bez tamburice i međimurske pjesme. S domaćinima iz Posušja krećemo put smještaja koji se nalazio ni manje ni više nego u Parku prirode Blidinje i tamošnjem skijalištu na 1250 metara nadmorske visine.

Posušje XVII. Smotra hrvatskog izvornog folklora „Silo na ognjištu“

U središtu Posušja očekuje nas prekrasan Trg hrvatskih velikana i pozornica na otvorenom. U tišini odrađujemo generalno probu jer u susjedstvu je misa nakon koje se svekoliko građanstvo okuplja na Trgu i dočekuje folkloraše iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Presvlačenje u školi koja je u neposrednoj blizini Trga, malo plesa i pjesme za zagrijavanje, fotografiranje za povijest, zajednička pjesma i ples s okupljenima na trgu sve je to dio kulisa ovog prekrasnog događaja.

Nakon odličnog nastupa popraćenog dugotrajnim pljeskom uživamo u nastupu domaćina. Povratkom do škole već nas čeka večera u odličnoj realizaciji domaćina. Nakon večere trg se pretvara u plesni podij, a s pozornice odzvanjaju zvukovi hitova hrvatskih pjevača. Još malo plesa i vraćamo se na spavanje visoko u planine. Nakon jutarnje kavice, još malo šetnje skijaškim stazama, proplancima kraj planinarskog doma, obližnjim svetištem i jedna zajednička fotka uz jezero Blidinje. Rastanak od prekrasnih domaćina, dogovor o daljnjoj suradnji puse za kraj i već se spremamo za obitelj Penava koja nas očekuje u selu Batin kraj Posušja.

Suze i smijeh drugi dio

Dva sata isprepletene međimurske i hercegovačke pjesme, pršut, domaći kolači, dobra kapljica i domaćini koji su nas primili sa srcem i dušom to je gostovanje kod obitelji Penava koja je u svojem domu ugostila cijelo društvo iz Međimurja. I opet suze, sretan put, seko vidimo se uskoro!

 

Kupanac u Baškoj vodi

Dva dana uživancije, druženja, kupanja na prekrasnoj makarskoj rivijeri. Odlična spiza djelo nenadmašnog „Vujče“ Zdravka Beleca i neizbježna svađa s mladom i nadobudnom voditeljicom kampa. Međimurje naše malo, vraćamo se tebi.

 

Koristimo kolačiće za optimizaciju vašeg korisničkog iskustva. Također dijelimo informacije o vašem korištenju naše stranice s našim partnerima na društvenim mrežama, oglašavanju i analitici. Daljnjim korištenjem naše stranice pristajete na korištenje kolačića u skladu s našom Politikom privatnosti.

Prihvaćam